5 träslag hörnfogar

1. Butt Joint

2. Mitre Joint

3. Housing Joint

4. Dowel Joint

5. laxstjärtsförbandet

De flesta träbearbetning projekt kräver hörnfogar någon gång. Dessa fogar aktivera två träbitar som skall monteras ihop för att bilda en rät vinkel. Det är viktigt att du väljer rätt typ av gemensam för varje jobb. Väl ledade träbitar förbättra utseendet på objekt. De skapar också stabila objekt. Detta bidrar till livslängden av dina trädetaljer. Nedan finns 5 typer av hörnfogar som kommer väl till pass för snickerijobb.

Detta är den mest grundläggande av hörnfogar och det enklaste att göra. Den används ofta i snickeri, särskilt om du föredrar kanterna inte att visa. Två träbitar är anslutna på samma plan. Stumfogen är ett av de svagare gemensamma typerna. Detta är på grund av den minimala ytarean som är tillgänglig för det gemensamma. Men du kan stärka det avsevärt om du använder lim eller använda spik. Du kan också passa en fyrkantig eller triangulär block av trä i hörnet för att förstärka skarven.

En geringslåda används för att skära hörn i en vinkel på 45 grader. Leden ger ett stort område där lim kan användas för trä bilagor. Det är en bra gemensam om du vill att trä ändträ att inte visa. Liksom stumfog kan mitra gemensamma stärkas ytterligare för att förbättra stabiliteten. Slots och faner kan limmas mellan leden. Du kan också använda spikar eller skruvar för att stärka det gemensamma. Större projekt kan använda en spline mellan lederna för förstärkning.

Detta är en av de svårare lederna att skära exakt. Emellertid är det en starkare typ av fog än den enkla stumfog. Detta beror på att en virkesbit är inklämd mellan 3 sidor. Det skapar mer kontaktyta för leden och ger en fast led. Du klipper först en kanal i ett stycke av virke till som ett andra stycke av timmer kommer att monteras. Kanal djup bör inte överstiga en tredjedel av tjockleken av virket. Man kan förstärka fogen med hjälp av lim eller spikar. Höljet gemensamma används ofta på hyllor, skiljeväggar och lådor.

Det är en mer förstärkt typ av stumfog. Träpluggar kallas dymlingar används för att stärka det gemensamma istället för spik eller skruv. Pluggarna är införda i de två träbitar när de limmas ihop. Styr lederna är användbart om du har att göra partitioner. Om du föredrar för dymlingar inte vara synlig, måste du se till att hålen inte gå alla genom skogen.

Detta är en av de starkaste lederna. Du kan använda handen eller elverktyg för att skära laxstjärt. Det krävs dock en stor precision. En bit av virket består av svansar och den andra bit har stift. När exakt klippa, de två delarna av virkes förregling perfekt när passas ihop. Att skära igenom denna gemensamma kräver en hel del arbete. Den har stor mekanisk hållfasthet, som kan förbättras med lim. Den laxstjärtsförbandet används ofta för skåp, möbler och smycken lådor.