afrikansk violet vård guide

Vattning

Belysning

Temperatur och luftfuktighet

gödningsmedel

Underhåll

Beskärning och Trimning

vanliga sjukdomar

Saintpaulia eller Saintpaulia är blommor infödda till Tanzania. Dessa blommor behöver mycket grundläggande vård och underhåll och kan blomma inomhus. Om du vill lysa upp ditt vardagsrum genom att lägga till några färgglada blommor, kan Saintpaulia vara ett utmärkt val.

Vattna Saintpaulia med rumstempererat vatten – kallt eller varmt vatten kan skada anläggningen. Du kan också använda destillerat vatten. Använd inte vatten som innehåller mjukgörare. Vatten anläggningen när ovanpå marken ser torr. Det räcker att vattna anläggningen en gång var fyra eller fem dagar. Undvik att få bladen våt när du vatten. Vatten måste läggas till fatet, och eventuellt överskott vatten måste tömmas ut efter ungefär en halvtimme. Aldrig över vatten, eftersom detta kan leda till mögelproblem och efterföljande ruttnande av blommorna. Plastkrukor är bättre än lera, eftersom vattnet hålls kvar under längre tidsperioder.

Till blom, Saintpaulia behöver en jämn mängd starkt ljus. Emellertid kan den hårda solens strålar vara skadligt. Det är bäst att placera anläggningen i närheten av en skuggad fönster på morgnar och kvällar, och för att skydda den från solen när det är för varmt. Dessutom ger potten en liten tur varje gång du vatten. Detta kommer att hjälpa plantan växa jämnt i alla riktningar. Du kan också använda lysrör, under vilka dessa blommor blommar vackert, med en daglig exponering på cirka 16-18 timmar.

Saintpaulia växer bäst mellan 17º C och 24º C. En något lägre temperaturen på natten är att föredra. Luftfuktighet ska vara genomsnittliga. Placera aldrig anläggningen nära ugnar, spisar, eller framför ventiler eller luftkonditioneringsapparater.

Du måste regelbundet lämna komplett näringsämnen till dina Saintpaulia. Olika gödselmedel finns, som tillgodoser behoven hos Saintpaulia i olika stadier av tillväxt. Varje vattning kan bestå av gödselmedel läggs på förhållandet mellan en kvarts tesked per liter vatten.

Saintpaulia måste planteras i en kruka av rätt storlek. Den rekommenderade potten diametern är en tredjedel hela diametern av anläggningen. När anläggningen växer ur en kruka, måste den återplanteras i en större kruka. Du måste dock undvika potter som är för stora, eftersom detta kommer att leda till brist på vatten absorption. Varje halvår eller så, spola ut jord alltför salter och mineraler genom att hälla vatten och låta det rinna ut.

Regelbundet ta bort extra blad och gamla, gula löv från växten. Regelbundet tenderar genom mjukt borsta bladen, och att avlägsna döda bladverk snabbt kommer att leda till friskare växter.

Du kan förhindra de flesta av de sjukdomar och infektioner som drabbar Saintpaulia, genom att följa enkla åtgärder. Du måste bara använda rena krukor för plantering. Efter tenderar att växter, se till att du tvätta utrustningen. Mögelbildning på bladen och marken är ett vanligt problem. Ordentlig luftcirkulation kan bidra till att förhindra mögel.

Skadedjur som kvalster, trips och mealybugs frodas på Saintpaulia. Du kan undvika angrepp genom att hålla några nya växter i ett separat rum, bort från Saintpaulia. Efter några veckor, kan du avgöra om den nya anläggningen är angripna. Använd aldrig bekämpningsmedel som inte garanterar säker användning på Saintpaulia.