5 vanligaste typerna av träfanér

1. Rå Wood Veneer

2. Backed Veneers

3. Rotary-Cut Faner

4. Shop-sågat faner

5. Laminat Veneer

Träfaner är extremt tunna skivor av trä som används i konstruktion och snickeri. Olika typer av färdiga och halvfärdiga trä används för att framställa faner. Du kan uppnå ett attraktivt träfibrerna utseende med fanér. Det är en idealisk ersättning för stora delar av massivt trä, eftersom det kostar mindre, men ändå ger dig en vacker yta. Faneret är fäst vid den plana ytan med hjälp av ett lim. Några av de vanligaste typerna beskrivs nedan.

Exotiska träslag används för att framställa rå träfaner. På grund av den mängd exotiska träd som finns, är rå träfanér allmänt tillgänglig i flera ådringsstruktur. Det är mycket slitstark och motståndskraftig, särskilt eftersom de flesta av trädslag är av lövträd sort. Rå träfanér kostar mindre än de flesta av de andra typerna. Du kan använda endera sidan av rå träfanér, eftersom de båda ser likadana ut. Men när du använder en finish, kommer en sida bär en tydlig skillnad eftersom träcellerna genomgå en förvandling. Obehandlat trä faner kan endast användas på plana ytor. Ingen ansträngning görs för att matcha den träfibrerna under tillverkningen. Detta kan begränsa dig om du vill fånga en viss yta.

Dessa är de dyraste träfanér sorter tillgängliga. De innehåller ett annat material för att lägga till styrka och flexibilitet till faner. Duk, folie, plast eller papper kan användas för stödändamål. Stommaterialet är monterad på en sida av fanerskivor. Du kan använda dragen faner på både plana ytor och krökta ytor. Stödda faner finns i små, medelstora eller större storlekar, eftersom mindre bitar av faner kombineras innan stommaterialet är ansluten. Detta gör dem mer mångsidig än rå träslag. Även om de är de dyraste faner, anstränger man sig för att matcha träfibrerna under tillverkningen av säkerhets faner. Detta försäkrar dig om en mycket tillfredsställande resultat en gång installerat.

Dessa är kanske den billigaste sorten. De är tillverkade av en logg som den snurrar på en svarv. En logg placeras på en trä svarv som har en skärredskap kopplat till det. Som svarven vrids skär kniv stocken i tunna skivor.

Detta produceras manuellt av träarbetare som föredrar att producera sina egna träfaner. De använder en bandsåg för att skära faner från skogsråvara. Nackdelen med butiks-sågat faner är att de ofta är tjockt. Detta beror på att manuellt sågning inte kan ge dig fina faner bredder som produceras i en mekaniserad sätt. Shop-sågat faner kan inte användas på krökta ytor. Det kan vara svårt att använda dem på ett effektivt sätt för vissa tillämpningar, såsom krökta skåpsdörrar.

pressas flera fina lager av trä tillsammans för att bilda ett material. Ett lim används för att kompaktera de individuella skikten tillsammans. Laminat fanér är en av de mer flexibla typer. Det kan formas och böjas på plats i enlighet med detta. Detta gör det mycket populära.