6 typer av HDMI-kablar förklaras

typ A

typ B

Typ C

typ D

kategori 1

kategori 2

Eftersom det finns många olika typer av HDMI-kablar med många olika syften och funktioner, är det viktigt att känna till skillnaderna mellan dem när du gör val om din HD setup. Om du byter ut din gamla kablar, måste du veta om de nya du köper är kompatibla med dina enheter. Om du försöker att uppgradera systemet för att uppnå bättre prestanda, måste du känna till fördelarna med olika typer, och som är den mest effektiva för dina behov. Vad som följer bör ge dig en god överblick över de olika typerna av HDMI-kablar som finns tillgängliga.

Typ A HDMI-kablar är de ursprungliga kablar avsedda att användas med HDMI 1.0 kapabla enheter. De har 19 stift, som ger dem tillräckligt med bandbredd för att fungera med de flesta HD-enheter.

kablar av typ B är i huvudsak en uppgraderad version av typ A-kabel. I stället för 19 stift, kablar typ B har 29. Detta ger dem mycket mer bandbredd, vilket gör dem användbara för extremt högupplösta skärmar.

Liksom kablar typ A, är typ B-kablar avsedda för användning med HDMI 1.0.

C kablar typ är en annan variant på den grundläggande typ En modell, men med flera viktiga skillnader. Även om de har samma 19 stift som typ A-kabel, är de konfigurerade på olika sätt för att passa in i ett mindre utrymme. Detta beror på typ C-kablar är konstruerade för användning med bärbara HD-enheter som använder HDMI 1.3.

På grund av deras likhet, kan en typ C-kabel användas som en ersättning för en typ A kabel med användning av en omvandlare.

HDMI-kablar av denna typ är speciellt för HDMI 1.4 kapabla enheter. De har 19 stift, men är mycket mindre än typ A eller ens typ C-kablar.

Kategori 1-kablar är testade och certifierade för att köra på 74,5 MHz. Även om kablar som inte är märkta som kategori 1 HDMI-kablar verkligen kan köras med denna hastighet, eller ännu snabbare, det finns ingen garanti för att de kommer att göra det, eftersom de inte har officiellt testats så tillförlitligt som kablar med certifieringen.

Kategori 1-kablar är tänkt som standard för HDMI-kablar, och kommer att fungera perfekt i de flesta fall.

Kategori 2 HDMI-kablar är en uppgraderad certifiering jämfört med kategori 1-kablar, och på grund av detta är de betraktas som hög hastighet kablar. Kategori 2 kablar har testats och är certifierade att arbeta vid 340 MHz.

HDMI-kablar, liksom alla kablar, lider av signalförsämring. Som ett resultat av detta faktum, alla HDMI-kablar fungerar mycket bättre om de är kortare. Det är lättare att göra en hög kvalitet kort kabel än en lång ett, och göra en hög kvalitet lång kabel kräver dyrare material.

På grund av detta, är det fullt möjligt att få en kabel som inte är certifierad som även en kategori 1-kabel, men faktiskt fungerar snabbare än en kategori 2 kabel. Detta är dock ganska osannolikt om inte kabeln är kort.